El mètode de les "5 S"

Clean & Iron since 1987
Vaya al Contenido

El mètode de les "5 S"

Neteja a domicili. Serveis de neteja Clean and Iron Service
El mètode de les "5 S", el sistema japonès per canviar els hàbits de desordre que ens pot ajudar a millorar el nostre dia a dia.

Clean & Iron Catalunya

De tots és conegut que l'ordre fomenta la tranquil·litat i de retruc en la qualitat de vida. D'això no n'hi ha cap dubte. Perquè la sensació d'estar en un espai cuidat és molt diferent de la de romandre en un lloc carregat d'elements desendreçats.
 

La bona notícia per a aquells acostumats al desbordament, al desordre i a l'acumulació és la difusió recent de mètodes que ajuden a canviar aquests hàbits, i fer més efectives les tasques de neteja.
 

Un és el sistema de les "5 S", que es refereix a paraules japoneses i resumeix un enfocament integral cap a l'ordre i la neteja.

 
El mètode és utilitzat sobretot a les escoles del país del sol naixent on fa part del programa educatiu, evidentment aquest mètode també s'utilitza en l'àmbit familiar.
 

El sistema fomenta un esquema que permeti entendre l'ordre com a part de l'equilibri personal i com una manera d'eliminar una gran quantitat de problemes i millorar la qualitat de vida de les persones.
 
A més, ens anima a fer-ho, dins d'una metodologia lúdica, que farà que les tasques siguin més lleugeres.

Ser desordenat és un mal hàbit, i l'ordre a la casa o a la feina millora la productivitat i la qualitat de vida. Però, el més interessant, és que ajuda a trobar un equilibri de benestar i de bon ambient laboral.
 

Sistema japones d'organització

Aquí us fem un petit descriptiu de les paraules claus del mètode i el seu significat.
 

Seiri: vol dir que hem de diferenciar entre els elements necessaris i els innecessaris, i descartar aquests últims. Una mirada minuciosa revela que només necessitem un petit nombre d'objectes, ja que molts no els utilitzarem mai o només seran necessaris en un futur llunyà.
Eliminar el que és innecessari ens enfronta a dos grans obstacles: l'aferrament a les coses i el temor que moltes persones senten quan corren el risc de perdre-les.
 

Podem viure amb menys del que acumulem, de fet, fem servir molta menys roba de la que guardem.
 

sosclean
Reserva el teu servei de neteja a domicili de confiança.


 
 
Seiton: vol dir posar les coses en ordre i disposar de forma ordenada de tots els elements que queden després del Seiri (el descart de les coses que no serveixen).
 

A Occident, la segona S correspon al vocable anglès straighten, que significa posar en ordre els elements essencials per tenir-hi fàcil accés. Hem deixat el nombre mínim necessari d'elements, que ara hem de classificar segons el seu ús i disposar-los com cal per minimitzar el temps de cerca i optimitzar l'esforç.
 
En poques paraules, hem d'organitzar el que és necessari, allò que és sinònim simplificar i estandarditzar l'emmagatzematge dels objectes.
 

Si mantenim aquest concepte des de la voluntat, és a dir, trobem lloc per guardar cada element, i els col·loquem junts, ordenats, i repetim aquest acte durant 21 dies, haurem canviat l'hàbit.
 

Podem provar amb les claus de la casa. Guardar-les sempre al mateix lloc, juntes, evita pèrdues de temps a l'hora de sortir de casa. Sembla un detall mínim, però té un gran efecte en les nostres emocions evitant estrès i desorientació.
 

Neteja a domicili

Sis: és sinònim de neteja permanent de l'entorn de treball, incloses les màquines i les eines, els pisos i les parets, erradicant les fonts de brutícia. A Occident, està associat al terme Scrub (netejar). Després de l'ordre, la neteja és molt més senzilla. No només es tracta de treure pols i polir, sinó de reparar allò que estigui trencat.
 

Aquest moment és especial, fins i tot, per fer neteja mental: quines idees no ens permeten progressar o desenvolupar tot el potencial? Quins obstacles ens posem per no superar etapes? Amb la qual cosa, mentre fem aquesta feina, la nostra ment també es mou.
 

amb la garantia de Clean & Iron Service

Seiketsu: implica estendre cap a nosaltres mateixos el concepte de pulcritud, i practicar contínuament els tres passos anteriors. A Occident, la quarta S prové del vocable systematize (sistematitzar). És a dir, dur a terme una rutina de neteja i de verificació.
 

Personalment, serà el dia per establir rutines saludables, sol·licitar torns mèdics, proposar-se abandonar hàbits nocius. Pel que fa a la feina, intentar deixar l'escriptori ordenat en marxar, els papers en ordre per començar la jornada següent i revisar l'agenda per optimitzar el rendiment del temps. Fer focus en un mateix i donar prioritat a la cura personal: sorgeix després d'alleujar les tasques i el treball extra que implica trobar dins del desordre allò que necessitem.
 


Reserva la teva neteja a domicili

Shitsuke: la darrera paraula del programa fa referència a la construcció d'estàndards, per contribuir a l'auto disciplina i formar l'hàbit del compromís.
Per Occident, prové de standarize (estandarditzar). L'autodisciplina consisteix a respectar les regles de joc, els nostres acords i compromisos, a partir del natural auto convenciment. Implica també mesurar els avenços i reconèixer els mateixos èxits i els de tots els integrants que van treballar amb les cinc "S".

   
És molt interessant fer el programa en família. Comprometre's tots a seguir el sistema. Sense obligar els fills o la parella, simplement convidant a l'experiència, ja que després es col·loca un colofó, celebrant amb un sopar o un dinar que celebri el treball realitzat en equip.
 

Caldrà revisar les propostes en què cadascú es va sentir més debilitat i aquelles en què es va veure més fort. Fins i tot es poden col·locar cartells a casa que anunciïn l'activitat que s'està desenvolupant. Fer-ho de forma lúdica farà més eficient el programa.
 

A mesura que es practiqui, el compromís farà més fàcil aprendre primer a classificar, després a ordenar, netejar, prendre consciència i comprometre's.


Neteja i desinfecció de sofàs i catifes
 

   
Per la doctora Gabriela Paz, metgessa, psicoterapeuta, especialista en medicina ayurveda i homeopatia

Per a qualsevol dubte en serveis de neteja a domicili estem a la vostra disposició des de 1987 a www.cleaniron.net




Regreso al contenido