I l'aspirador ho va canviar tot.

Clean & Iron since 1987
Vaya al Contenido

I l'aspirador ho va canviar tot.

Neteja a domicili. Serveis de neteja Clean and Iron Service
Publicado de Clean and Iron Service en Serveis de neteja · 9 Febrero 2022
Tags: aspiradorahistoriaboothjooveranecdotesdeneteja
Segons expliquen, els primers experiments amb l'aspiració de la pols, van tenir lloc a l'Anglaterra de 1599.

Gravat de coure de 1672
Un gravat en coure de 1672 representa un intent de crear un buit en una esfera buida de coure.


Van haver de passar 270 anys fins que el 8 de juny de 1869, l'inventor nord-americà Ives MacGaffey patentés la primera escombradora.


Aquesta va ser la primera patent que feia referència a un dispositiu de neteja, encara que l'invent no fos precisament una aspiradora sinó més aviat un raspall automàtic, se la considera com el primer aspirador dels Estats Units.

John Thurman
Primera aspiradora industrial de John Thurman

El 1899 John Thurman patenta una aspiradora amb motor d'explosió, es va considerar la primera aspiradora industrial mòbil. Thurman va crear la primera empresa d'aspiració a domicili. Transportant l'invent en una carreta arrossegada per cavalls.


Una altra patent de 1876 és la de M.R. Bisel, propietari d'un comerç de porcellanes i al·lèrgic a la pols, va inventar una mena de raspall, aspirador rotatiu amb el nom de "Gran Rapids".


Però si hem de parlar de la primera patent d'un aspirador molt assemblat al que avui dia coneixem, aquest va ser l'enginyer britànic Hubert Cecil Booth.

El jove Booth tenia molt clar que la màquina havia de ser bàsicament una bona aspiradora i prova d'això són els experiments que va realitzar ell mateix, aspirant amb la boca una cadira entapissada del seu restaurant favorit de Victoria Street de Londres.


El senyor Hubert Cecil Booth

L'experiment, lògicament el va fer tossir moltíssim, però va confirmar que la pols podia ser aspirada i sobretot controlada.

Tècnicament, podríem afirmar que l'experiment va convertir la boca i la gola de Booth a la primera aspiradora de la història.

Ara el dilema seria trobar un teixit capaç de deixar passar l'aire, però prou dens per a retenir la pols. I ho va descobrir el 1901, any en què va patentar el seu invent.

Aspiradora industrial Booths
Servei a domicili d'aspiració

El 1908, de la mà del nord-americà Murray Spengler va arribar la primera patent d'una aspiradora elèctrica. I va ser llavors quan Murray Spengler i Hubert Cecil Booth van fundar la Hoover Company que llançaria al mercat la primera aspiradora model O.

Els primers clients de l'empresa Hoover Company van ser institucions públiques, teatres, grans magatzems i hotels. Les mestresses de casa encara no estaven preparades per a una màquina d'aquest tipus.

Desinfecció de sofás i catifes

Durant la Primera Guerra Mundial 15 aspiradores Hoover van ser requerides per aspirar al Crystal Palace de Londres, hotel recondicionat en hospital on eren ingressats malalts de tifus, el contagi d'aquesta malaltia s'atribuïa a les partícules de pols en suspensió.

Les aspiradores van treballar nit i dia aspirant parets, terres, cortines, entapissats, escales i fins i tot parets i bigues de l'edifici. Es van extreure trenta-sis camions de pols i potser perquè el destí així ho tenia previst, va acabar la pandèmia.

Aspirador domestic Hoover
Aspirador domestic Hoover

Aquest fet fortuït va contribuir enormement a l'èxit de l'invent, que a partir d'aquell moment i amb molts més recursos coneixeria nombroses innovacions.

Hores de neteja per la teva casa
Serveis de neteja a domicili Clean & Iron Service des de 1987.



Regreso al contenido