La formigueta vestida d'època fa 35 anys. 1987-2022

Clean & Iron since 1987
Vaya al Contenido

La formigueta vestida d'època fa 35 anys. 1987-2022

Neteja a domicili. Serveis de neteja Clean and Iron Service
Publicado de Clean and Iron Service en Serveis de neteja · 19 Enero 2022
Tags: històriadeclean&Ironlaverdaderahistoriadecleanandironstorylingelneixementdúnamarcadenetejaempresadenetejaserveisdenetejaadomiciliilasevahistoria

Aquest any celebrem els primers 35 anys de Clean & Iron

Clean &  Iron Service, va néixer el 1987 al Principat d'Andorra de la mà de Josep Daina Segú, jubilat, i d'Albert Daina Marsenyach fill del mateix i preocupat per la poca activitat del seu pare jubilat.

En aquella època Albert Daina era funcionari del Govern d'Andorra i el seu pare s'acabava de jubilar del Comú d'Andorra (Ajuntament d'Andorra la Vella). El fill preocupat perquè el seu pare vidu des de feia molts anys, no entrés en una passivitat i inactivitat que podrien afectar la seua salut, va pensar en la possibilitat de crear una petita empresa de serveis de neteja que teòricament el mantindria en actiu uns quants anys més.

La idea de muntar una empresa de serveis l'hi venia a l'Albert de lluny. De quan un amic l'hi va regalar a ell i a la Júlia , una setmana de vacances a Lloret de Mar, una població molt turística del Barcelonés, molt popular entre el turisme britànic.

Albert Daina
Llibre de coachind d'Albert Daina Marsinyach

La primera nit passada al hotel, va ser de pel•lícula, turistes ebris, circulaven i saltaven entre els balcons de les habitacions, soroll de gots trencats i ampolles que volaven per la piscina. L'endemà al matí i davant l'estupor de la recepcionista anul•laven la setmana de vacances sota la insòlita mirada de la recepcionista que havia de pensar "Però si la teniu pagada?".

A tot això van agafar una llisti telefònic (En aquella època i no fa tant de temps, ni Internet ni els mòbils encara existien) i van mirar possibles destinacions per als sis dies que els quedaven encara de vacances.

Van veure que Cambrils un petit port pesquer de la província de Tarragona podria ser el destí tranquil que anhelaven. I allà se'n van anar.

La nova destinació de vacances de l'Albert i Júlia va ser l'Hotel Can Solé, un hotel molt familiar i modest. En aquest establiment i sobretot condicionats per l'época (cal no oblidar que era principis dels 80), sense televisor a les habitacions i molt menys moble bar. Aquesta casuística fomentava molt més que ara, la sociabilitat i la relació entre els hostes dels hotels, obligats a coincidir al saló si volien mirar la televisió o al menjador per esmorzar, dinar o sopar.

Aquesta situació condicionà, que entre alguns hostes nasqués una mena de relació passatgera però intensa.

Entre els hostes van fer un grupet entre els quals destacaven, el Juan de Bilbao, expert en patents de marques, el Xavier de vacances i convalescent després d'un accident de cotxe i enganxat a llegir tota la premsa abans d'esmorzar, la Josefina una senyora d'edat madura, que per prescripció mèdica s'havia hagut d'allunyar de la família (marit i dos fills), a l'època a aquesta malaltia se l'anomenava nervis, avui segurament depressió i estrés i algú que altre personatge més.

Busquem emprenedors com tu.

Amb aquell grup de gent i sense saber ni com, ni perquè, van establir una relació d'amistat en els moments que compartien a l'Hotel, sobre tot al saló de la televisió i a l'hoar d'esmorzar i sense tampoc saber ben bé com va començar tot, van establir una mena de joc.

Aquest joc que va durar algunes entretingudes tardes, consistia a imaginar que de cop es quedaven tots sense feina i que condicionats per aquesta suposada situació imaginaven que podrien fer per guanyar-se la vida.

Lògicament (Imaginació al poder) tots van especular amb la idea de muntar la seua pròpia empresa.


Un joc de simulació pot acabar amb una empresa de veritat


Els exemples i els escenaris s'analitzaven un per un, aportant cadascun d'ells les seues opinions, avantatges i desavantatges, necessitats i diferents i no pocs comentaris, a Albert li va tocar crear... una empresa de neteja.

Van haver de passar més o menys 7 anys perquè aquell suposat projecte prengués realment forma. L'empresa es s'anomenaria : Pronet, per la fusió de les paraules professionals i neteja (professionals i neteja).

Pronet Serveis

I va començar a funcionar amb dues senyores a hores dispars la Sra. Maria i la Sra. Pepita, que ja treballaven en una altra empresa per complimentar la seva jornada laboral. Albert encara treballava de funcionari, quan menjant amb el seu pare li va confessar la idea de deixar la feina (funcionari per a tota la vida), per dedicar-se de ple a l'empresa hi ha sobre guanyant molt menys.

Li va costar una mica de feina, però es va armar de valentia i li va confessar al seu pare, que si no havia deixat la feina abans era per ell. I que per tranquil•litzar-ho una mica, demanaria 6 mesos d'excedència per poder valorar amb més calma la decisió.

A títol d'anècdota direm que el Govern no li va aprovar els sis mesos sinó només 3, així i tot van ser més que suficients perquè Albert decidís abandonar aquella estabilitat i seguretat de funcionari per llançar-se a l'aventura empresarial.

L'empresa de mica en mica va anar a més i passats uns quants anys i ja amb dedicació exclusiva per part de l'Albert i amb uns 90 col•laboradors en nòmina, va la marca Clean & Iron Service per diferenciar-se de la clàssica empresa de neteja i poder professionalitzar els serveis de neteja i planxa a domicili.

Clean & Iron i la Baubaus

La idea va sobrevenir a l'Albert quan fullejant les pàgines d'anuncis del diari d'Andorra, es va adonar que a la mateixa pàgina, es podien trobar anuncis de persones que buscaven empleats per casa seua i de la mateixa manera en altres anuncis, diverses persones s'oferien per treballar a cases particulars. Com era possible que aquelles persones no es fiquessen d'acord?

La situació va fer pensar que si aquestes persones no es posaven d'acord era perquè faltava una empresa professional que d'alguna manera relacionés la demanda amb l'oferta i que donés prou confiança i garantia al client.

Promos Clean and Iron Service

Això del nom no va ser fàcil, però entre diverses propostes, la simplicitat es va imposar i la marca va prendre forma en format anglés per estar més a l'uníson amb la imatge pensada per a aquesta.


El fet que la marca fos en anglés també es va valorar tenint en compte el subconscient col•lectiu, que moltes vegades ens fa pensar que tot allò que bé de fora és millor que allò de casa i que la marca en català o castellà no tindria la repercussió desitjada.

La primera botiga Clean & Iron

Per crear i alimentar la imatge de marca i dotar-la d'una història, va crear tot un univers paral•lel a la marca com el Senyor Hernest Muligan fundador i creador de la marca als anys 30, la seua dona Miranda Stuard, dona moderna i avançada als seus temps, l'avi Jeremias Muligan que no deixava sortir ningú del seu cabaret de Sant Francisco, sense haver pagat la seua consumició i tot un elenc de personatges i situacions simpàtiques que havien de justificar d'alguna manera la imatge de l'empresa totalment ambientada a l'Amèrica dels anys 40.
Fundador de Clean & Iron Service
Hernest Muligan

L'Albert havia creat sense saber-ho allò que avui anomenem el Storytelling de l'empresa.

La imatge de la primera agència decorada totalment com una oficina dels anys 40, el disseny de les seues publicitats dissenyades com a pamflets publicitaris d'aquella època i un servei refinat i professional molt allunyat de la típica empresa de neteja, complimentat amb una gestió directa i familiar, va fer que el negoci gaudís d'un èxit immediat i en poc temps l'agència d'Andorra es va veure acompanyada de tres agències més al mateix País.

Jeremies Muligan

Passat un temps Albert va pensar que ja era un bon moment per fer el gran salt i va obrir la primera agència a Barcelona, al carrer Prats de Molló més concretament.

Però aquella iniciativa no va funcionar com esperava. I la gestió del negoci a 220 quilòmetres del domicili familiar va resultar ser molt més complicada del que estava previst inicialment i a això, es va sumar el desconeixement del mercat local.

Aquests factors van fer que després de dos anys de gestió de l'agència de Barcelona, fos venuda a un grup d'inversors per dedicar-la a la típica empresa de neteja industrial, tan allunyada de la idea i el concepte de Clean & Iron Service.

Creador de Clean & Iron Service

A partir d'aquell moment, Albert, totalment convençut del seu concepte i de la seua viabilitat, va decidir seguir amb l'expansió del negoci-Concepte aquesta vegada mitjançant el sistema de franquícies.

Això teòricament havia de potenciar el fet de trobar persones coneixedores del mercat i disposades a dur a terme l'explotació del seu propi negoci, sota la tutela d'una metodologia provada i d'una imatge de marca molt cuidada i amb gran acceptació del públic en general.

Serveis de neteja de qualitat a domicili
Les agencies actuals de Clean & Iron Service

I va funcionar. Actualment Clean & Iron Service compta amb agències pròpies i franquiciades i ofereix els seus serveis a 152 localitats, amb franquícies a Portugal i Colòmbia.

sosclean.com

De la mateixa manera Clean & Iron Service també disposa d'una plataforma de venda directa d'hores de neteja, sense cita prèvia. www.sosclean.com

NOTA: Diuen que la sort si apareix tenen tendència a enganxar-se a la suor: Si per casualitats de la vida, t'apareix la sort, intenta que t'agafi treballant.

Vols coneixer el Storytelling de Clean & Iron?
La historia oficial de Clean & Iron Service





Regreso al contenido